Oosterheem

Jolijn ten Hove

Praktijkondersteuner huisarts GGZ

Jolijn ten Hove (43) werkt sinds september 2018 als praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ) in dienst van de SGZ. Ze ondersteunt huisartsen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Dat betekent dat ze zelfstandig patiënten ziet en begeleidt. In de gesprekken die ze voert met patiënten, probeert ze duidelijkheid te krijgen over waar de patiënt tegenaan loopt en wat hij of zij daarin wil veranderen. “Ik werk heel vraaggericht, ga samen met de patiënt op zoek naar onderliggende oorzaken van de problemen waar hij of zij mee zit. Mijn kracht zit hem in het onderzoek naar de behoefte van de patiënt: wat denkt hij of zij nodig te hebben? Wat wil hij of zij veranderen?”

“Ik zie mensen echt beter weggaan, vaak kan ik in korte tijd veel effect bereiken.”

Jolijn ten Hove

Van bloemen naar zorg
Jolijn werkte niet altijd in de gezondheidszorg. Ze begon ‘in de bloemen’. Daarover zegt ze dat het weliswaar heel leuk werk was, maar dat het haar aan het eind van de dag niet de voldoening gaf die ze zocht. “Ik ben een zorgzaam type, ik wil graag voor en met mensen werken. Toen ben ik bij Brijder verslavingszorg gaan werken. Eerst werkte ik bij de administratie, maar ik kreeg de kans om een opleiding te doen en mezelf te ontwikkelen tot zorgverlener. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Mensenwerk
In totaal werkte Jolijn 15 jaar bij Brijder. Haar keuze om van de specialistische GGZ bij Brijder over te stappen naar de basis GGZ, is ingegeven door haar wens om weer meer echt met patiënten bezig te zijn. “Ik had het gevoel dat ik steeds meer met protocollen en overleg bezig was, terwijl ik juist graag zoveel mogelijk mensen wil zien en helpen.” In Zoetermeer kan ze wat dat betreft haar hart ophalen: Jolijn ziet en helpt als POH GGZ veel mensen. “Ik zie mensen echt beter weggaan, vaak kan ik in korte tijd veel effect bereiken.”

Loslaten
“Mijn werk als POH GGZ is heel dynamisch en divers. Ik begeleid mensen voor een korte behandeling, werk aan probleemverheldering, maak gebruik van cognitieve gedragstherapie en kan eigenlijk alles wat ik aan ervaring en kennis heb, inzetten voor de patiënten met wie ik werk. Het is soms een uitdaging om je niet te verantwoordelijk te voelen voor de patiënten. Gelukkig heb ik prettige collega’s die mij als het nodig is helpen om zaken even anders te zien. Dat helpt me om mijn werk los te laten als ik naar huis ga.”

Samenwerking
De eerstelijnsgezondheidszorg is in Zoetermeer voor het grootste gedeelte gehuisvest in gezondheidscentra. In die gezondheidscentra werken allerlei disciplines, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, jeugdpsycholoog en verloskundigen. Jolijn: ”Voor mij was die gezamenlijke huisvesting op één locatie een van de redenen om hier te willen werken. Je hebt zo hele korte lijnen, kunt gemakkelijk even iets met een collega bespreken en zo snel stappen zetten in een behandeling. Er is echt goeie samenwerking.”

Bekijk hier de vacatures voor praktijkondersteuners.

Jolijn in gesprek met patiënt