Rokkeveen

Hilde Egging

GZ-psycholoog, generalistische basis GGZ

"Ik heb al 20 jaar een eigen praktijk. Mijn aanbod valt onder de zogenaamde generalistische basis GGZ. Dat wil zeggen dat ik kortdurende ondersteuning bied aan mensen met lichte tot matige psychische problemen." Aan het woord is GZ-psycholoog Hilde Egging (62).

Je loopt een stukje mee in het proces, tot de cliënt weer verder kan. Dat is erg leuk om te doen.

Hilde Egging

Portret GZ-psycholoog Hilde Egging

"Mijn vak vind ik ontzettend leuk. Van oorsprong ben ik fysiotherapeut, op mijn 30e ben ik in deeltijd psychologie gaan studeren en op mijn 38e ben ik afgestudeerd. Waarom ik koos voor psychologie? Vanuit fysiotherapie was ik al haptonomie gaan doen. In feite is dat al een eerste stap om het meer psychische te betrekken bij het fysieke. Ik vond het leuk om dat eens verder te bekijken."

Gemotiveerde cliënten
Laagdrempelige zorg, generalistische werk, dat is wat Hilde zo leuk vindt aan haar werk als psycholoog in de basis GGZ. "Over het algemeen heb je cliënten met wie je een goed contact hebt en die gemotiveerd zijn. Cliënten ook die wel al wat inzicht hebben, waarmee je op een prettige en gemotiveerde manier in een traject aan de slag kunt. Je werkt echt samen met de cliënt aan hulpvragen waar hij of zij op vastloopt. Dan loop je een stukje mee in het proces, tot de cliënt weer verder kan. Dat is gewoon heel erg leuk om te doen."

Geen agressie
Je hoort en leest best regelmatig over agressie waarmee psychologische hulpverleners in de specialistische GGZ te maken krijgen. Hilde vertelt dat ze dat gelukkig nog nooit heeft meegemaakt. "Dat soort zware problematiek heb ik hier niet. Verbale agressie heb ik weleens een enkele keer gehad, maar nooit dat ik me fysiek onveilig voelde. De meeste mensen die hier komen zijn gemotiveerd."

Eigen manier
"Wat ik fijn vind, is dat ik mijn werk grotendeels op mijn eigen manier kan inrichten. Er zijn natuurlijk voorwaarden waaraan je moet voldoen om te kunnen declareren bij zorgverzekeraars en we hebben afspraken over de samenwerking hier in Zoetermeer, maar ik ben degene die bepaalt hoe mijn praktijk draait. Als ik een intake op papier wil doen, dan is dat geen probleem."

Zelfstandig en toch samen
Hilde is aangesloten bij het samenwerkingsverband van Zoetermeerse GZ-psychologen. De aangesloten psychologen kunnen elkaar raadplegen als het nodig is en voeren ook overleg met andere hulpverleners, zoals huisartsen. "In Zoetermeer vind ik de samenwerking erg prettig. Niet alleen die tussen de psychologen onderling, maar ook die met andere hulpverleners.," vertelt Hilde. "Ik ken bijvoorbeeld veel huisartsen, we krijgen als psychologen veel en goede verwijzingen, overleg gaat gemakkelijk en de samenwerking met de SGZ verloopt prima. Vanuit de SGZ krijgen we bijvoorbeeld hele goede hulp bij declaraties bij zorgverzekeraars en op het gebied van ICT. Ik hoef maar een vraag te stellen en het wordt voor me opgelost. De administratiedruk is hoog, maar door dit soort hulp blijft het behapbaar. Ik denk dat die ondersteuning het extra aantrekkelijk maakt om je in Zoetermeer te vestigen."

Meer weten over het samenwerkingsverband van Zoetermeerse GZ-psychologen? Kijk dan eens op hun website psychologenzoetermeer.nl

GZ-psycholoog Hilde Egging