Rokkeveen

Erica Smit

doktersassistente

Bekijk ook de video waarin doktersassistente Eline Paul vertelt over haar werk

 

Mijn naam is Erica Smit (1967). Na de MAVO heb ik de 3-jarige MBO-opleiding doktersassistente gevolgd in Leiden. Meteen daarna, in juni 1987, ben ik als doktersassistente gaan werken in de Schilderswijk in Den Haag: een heftige praktijk. Een kleine 2 jaar daarna heb ik in mijn eigen woonplaats Zoetermeer bij een nieuw gezondheidscentrum gesolliciteerd. In maart 1989 ben ik bij de SGZ (Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer) in Rokkeveen gestart en daar werk ik nog steeds. Je kan dus wel zeggen dat ik het naar mijn zin heb.

Ook werken als doktersassistente? Bekijk de vacatures 

“In maart 1989 ben ik bij de SGZ in Rokkeveen gestart en ik werk er nu nog steeds. Je kan dus wel zeggen dat ik het naar mijn zin heb.”

Erica Smit

Portret Erica Smit, doktersassistente

Inmiddels zitten we in een nieuw gebouw en werken we voor ruim 5.000 patiënten
We begonnen met 1 huisarts, 1 apotheker en 100 patiënten in een tijdelijk gebouw. Inmiddels zitten we in een nieuw gebouw, gezondheidscentrum Rokkeveen Oost, en werken we in totaal met 4 huisartsen, 1 huisarts in opleiding, 3 praktijkondersteuners somatiek, 1 praktijkondersteuner GGZ, 4 assistentes en 1 stagiaire doktersassistente voor ruim 5.000 patiënten verdeeld over 2 huisartsenpraktijken. In het gezondheidscentrum zitten ook andere zorgverleners, zoals een apotheek, fysio- en oefentherapeuten, wijkverpleging en verloskundigen.  

Als doktersassistente probeer je de huisarts zoveel mogelijk te ontzorgen
Vroeger nam je als doktersassistente alleen de telefoon op. Dat is tegenwoordig wel anders. Wij triageren. Dat betekent dat we patiënten die bellen een aantal vragen stellen over hun klachten. Op basis daarvan geven we advies, vragen we de patiënt naar het spreekuur te komen of vragen we de dokter om bij de patiënt langs te gaan. 
Als er een telefoontje op de spoedlijn binnenkomt, is het belangrijk je hoofd koel te houden. Soms moet je bijvoorbeeld telefonisch uitleggen hoe reanimatie werkt. 
Daarnaast verwerken we de post en luisteren we iedere ochtend de receptenband af en verwerken we de recepten voor de patiënten. We voeren medisch technische handelingen uit. Denk aan bloeddruk meten, oren uitspuiten, wratten aanstippen, urine of bloed onderzoeken en uitstrijkjes maken voor het bevolkingsonderzoek. We assisteren de huisarts, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een spiraaltje of bij het hechten van een open wond. En met een enkel-arm-index meten we de doorgankelijkheid van de vaten. Kortom, als doktersassistente probeer je de huisarts zoveel mogelijk te ontzorgen.

Patiënten die terugkoppelen hoe blij ze zijn met jouw actie, daar doe je het voor
Ik vind het heel fijn om mensen te helpen. Om een luisterend oor te zijn. Om advies te geven. En om mensen op te vangen en te ondersteunen. Patiënten die terugkoppelen hoe blij ze zijn met jouw actie, daar doe je het voor. En natuurlijk voor huisartsen die tevreden zijn. Het werk is ook heel afwisselend. Spannend is, dat je ’s morgens vroeg nooit weet wat er gaat gebeuren. Over afwisseling gesproken: ik werk ook nog als coördinator van de Oproepkrachtpool Doktersassistentes. Zij worden bijvoorbeeld ingezet als een vaste doktersassistente ziek, met zwangerschapsverlof of op vakantie is.    

De SGZ ondersteunt en adviseert alle huisartsen
Ik ben in dienst bij de SGZ, de organisatie die hulpverleners in de eerstelijnsgezondheidszorg, zoals huisartsen, adviseert en ondersteunt. Er zijn in Zoetermeer huisartsen die in dienst zijn bij de SGZ en vrijgevestigde huisartsen. Voor de ondersteuning door de SGZ maakt het geen verschil of een huisarts vrijgevestigd is of in dienst van de SGZ.
De SGZ is niet zo’n hele grote organisatie. De sfeer is informeel en persoonlijk, bijna iedereen kent elkaar. En je krijgt alle ruimte om te groeien. Voor de huisartsenpost waar ik ook werk heb je de opleiding triagist nodig. Die wordt door de SGZ aangeboden. Ook verzorgt de SGZ het nascholingsprogramma voor verschillende beroepsgroepen. Daardoor blijf je goed getraind.

Bekijk hier de vacatures voor doktersassistenten.

 

Doktersassistente Erica Smit neemt bloeddruk op bij patiënt